Sebelum Aku Bernikah

Sebelum Aku Bernikah Sebelum Aku Bernikah Telah aku lamar seorang perempuan Aku kira engkau adalah dia Aku berharap engkau adalah dia Boleh jadi bukan Boleh jadi ya Kerana engkau sahaja aku cinta Bukan tunangku Bukan yang

  • Title: Sebelum Aku Bernikah
  • Author: Hilal Asyraf
  • ISBN: 9789674110710
  • Page: 292
  • Format: Paperback
  • Sebelum Aku Bernikah,Telah aku lamar seorang perempuan,Aku kira engkau adalah dia,Aku berharap engkau adalah dia,Boleh jadi bukan,Boleh jadi ya,Kerana engkau sahaja aku cinta,Bukan tunangku,Bukan yang nanti menjadi isteriku,Melainkan dia adalah engkau,Maka nyata Allah telah mengawalkan syurgaku

    • [PDF] Download ↠ Sebelum Aku Bernikah | by µ Hilal Asyraf
      292 Hilal Asyraf
    • thumbnail Title: [PDF] Download ↠ Sebelum Aku Bernikah | by µ Hilal Asyraf
      Posted by:Hilal Asyraf
      Published :2019-03-21T08:12:34+00:00

    1 thought on “Sebelum Aku Bernikah”

    1. Alhamdulillah Alhamdulillah.Di dalam kesibukan menyambut hari raya yang sebenarnya tidaklah sibuk sangat bagi keluarga saya,akhirnya Berjaya juga saya habiskan buku sebelum aku bernikah karya beliau.Buat pertama kalinya buku ini tidaklah termasuk dalam senarai buku yang ingin saya beli dan miliki.Buku ini juga bukanlah menarik minat sangat untuk membaca kerana cliché tajuknya,namun disebabkan buku ini hasil karya penulis yang saya minat,maka,kini buku ini telah pun habis saya baca.Cinta bukanla [...]

    2. laju aje habiskan buku ni kerana nipis,straight to the point dan cerita dia mmg bergerak laju( pengalaman hidup mana ada yg boring,dak?)apa yang saya paling tertarik mengenai buku ini ialah definasi cinta yang hilal ashraf takrifkannta adalah apa2 yang boleh membawa kita ke syurga dan mana2 yang membawa ke neraka maka itu bukanlah cinta(lebih kurang begitu lah definasi dia)keduanya,buku ini menyedarkan saya ttg realiti cinta yang dah dikotorkan oleh mentaliti dan fikiran kita hari ini sehinggaka [...]

    3. Tulisan ini khusus buat pembaca yang belum berkahwin. Bagi yang sudah berkahwin boleh juga dijadikan sebagai satu muhasabah perjalanan anda dalam menuju gerbang perkahwinan dan alam rumah tangga. Memetik kata-kata penulis dari seorang pakcik : “Perkahwinan adalah gerbang, sedang rumah tangga adalah alamnya.” Penulis mengupas definisi cinta muda-mudi masa kini, menghurai definisi cintanya, melontarkan pandangan berdasarkan realiti masa kini serta menjentik minda pembaca akan 3 kepentingan per [...]

    4. Buku ini bukan sebuah buku motivasi cinta sebarangan. Bukan sebuah buku motivasi cinta yang membuatkan kita terus hanyut dalam cinta versi dunia, sebagaimana yang didefinisikan oleh penulis tetapi buku ini membuatkan kita yang membacanya bertambah semangat dan meningkat motivasi sejak dari pembacaan muka surat pertama lagi.Buku ini buat saya jadi semakin bersemangat untuk terus berusaha, bermotivasi untuk terus mengubah diri menjadi lebih baik daripada seminit yang lalu. Cinta, hakikatnya ia ind [...]

    5. A MUST read! Bukan untuk yang belum,ingin atau bakal bernikah sahaja,tapi untuk semua,termasuk yang telah berumah tangga dan punya anak-anak, sebab saya melihat pengisian buku ini amat berguna untuk semua golongan pembaca. Jika kepada yang belum berkahwin,boleh dijadikan panduan untuk mempersiapkan diri ke arah itu, biarpun belum punya keinginan atau belum ada sesiapa yang istimewa di hati,apa salahnya mempersiap diri,kan? Jika kepada yang sedang dalam perjalanan ke arah perkahwinan,boleh dijadi [...]

    6. Tazkirah buat yang telah bernikah. Panduan buat yang belum. Penulis menyampaikan pandangannya tentang percintaan dan rumahtangga.Usaha penulis sangat saya puji kerana cuba menjelaskan makna cinta suci yang sebenarnya menurut pandangan beliau. Iaitu tunjangnya adalah iman & keyakinan bahawa landasan cinta suci sesama manusia adalah cinta suci kepada Ilahi yang mesti membawa ke Syurga Allah. Sebarang tingkah laku sang pencinta yang membawa ke neraka bukanlah cinta suci yang sebenar.Islam membe [...]

    7. Hentikan cinta kosong. Hentikan cinta berasaskan nafsu semata-mata.Letak Ilahi itu sebagai matlamat dan letakkan Islam sebagai jalan.Ingat percintaan kita ini bagi membina ummah yang kuat pada masa hadapan. -Hilal Asyraf.Nice sharing from Hilal Asyraf.Nice ideas, nice thought from him.Bercinta bukan hanya sekadar aku suka kau, kau suka aku, kita kahwin. Selesai.Nope.Cinta seiring dengan tanggungjawab.Sebagaimana mengakui aku cinta kau hingga ke syurga.Penuh tanggungjawab, penuh persediaan.Jika b [...]

    8. Buku ini cerita pasal sebelum pengarang berkahwin dan pandangan beliau sekitar perkahwinan dan remaja pada. Kahwin itu satu perkara yang besar. Nak buat perkara yang besar, sudah tentu memerlukan persediaan yang sewajarnya. Dalam buku ini, pengarang bagi tiga iaitu rohani, emosi, dan material. Rohani tu berkenaan spiritual seperti solat 5 waktu, mengaji al-quran setiap hari, etc. Emosi tu contohnya dapat kawal diri ketika marah, bertolak ansur dengan orang lain etc. Material pulak contohnya peng [...]

    9. Ideas thrown based on personal experience, a perspective infused with Islamic guidelines on the preparations of the mind before heading for a marriage. An explanation of how love should be before marriagegood for those who wants to know how the Islamic Love is and also good for those who are too extremist of how Islamic Love should not be appreciated with the explanation of the "Istikharah" situationof how people tends to confused in getting answers from dreams and how people always relate on pe [...]

    10. Buku Motivasi Cinta yang ringkas dan boleh dikatakan padat. panduan mudah untuk golongan muda yang ingin bermula menjejakkan kaki ke alam perkahwinan. tentunya panduan yang berlandaskan syariat islam sebenar dan menolak amalan asasi remaja bercinta zaman sekarang. di dalam buku ini, saya berpendapat bahawa Hilal Asyraf adalah penulis yang tidak mengikut arus biasa yang sentiasa ada dalam novel cinta islam, beliau mempunyai pendapat dan fatwa hati sendiri yang harus diraikan. tidak sewenang-wenan [...]

    11. bestpunya pandangan yang menarik.ngat bersetuju dengan beberapa statemnt dlm buku nikomen aku tentang ini?wniwmd/2013/02/im

    12. Rasa bagaikan ditampar oleh realiti. Setelah selalu bermimpi, ada yang datang membawa hakikat sebenar. Kata penulis, "Buang mainan perasaan seperti mimpi-mimpi dan kebetulan-kebetulan ini. Buang pernyataan-pernyataan malaikat seperti menanti jodoh yang sudah ditetapkan dah sebagainya. Usaha dengan apa yang Tuhan BERI bukannya dengan apa yang Tuhan AKAN BERI."

    13. sepertimana yang penulis inginkan, buku ini sebenarnya untuk remaja yang masih keliru tentang cinta. mungkin sebab itu aku tak mampu menghabiskan buku ni dulu sebab kebanyakan isi-isi sudah diketahui, tak ada daya yang membuatkan aku rasa ingin menyelak halaman seterusnya. kali ni baca pun untuk 2016 challenge dan sebagai katalis sebelum membaca buku medik yang lebih kompleks. kalau buku ni terbit masa aku sekolah menengah ok kot sebab hanyut jugak aku huahua.buku yang ok, setuju juga dengan pen [...]

    14. Alhamdulillah, habis sudah baca buku Sebelum Aku Bernikah oleh Hilal Asyraf. Buku ni saya dapat tahu dari Facebook dan berazam untuk membeli dan simpan jadi bahan bacaan. Buku ini sangat sesuai untuk remaja belasan tahun yang masih mentah dan kurang faham tentang istilah cinta, malah, saya pun mengaku yang saya ada juga sedikit kekeliruan berkaitan dengan cinta. Apa yang saya (dan semua orang juga) tahu bahawa couple tidak boleh, cinta sebelum nikah tak boleh, zina hati katanya. Tapi pernah tak [...]

    15. Alhamdulillah. Bukan sekadar best, tapi sangat berguna untuk rujukan bagi masyarakat yang sedang mencari-cari bagaimana cara menjaga pergaulan ketika bertunang yang sebenarnya, bagaimana mahu membuat persediaan untuk mendirikan rumah tangga, bagaimana mahu menguruskan diri ketika lamaran ditolak dsb. Semoga Allah berkati Saudara Hilal Asyraf dalam usaha memahamkan masyarakat mengenai hakikat cinta yang sebenar,"Sekiranya benar cinta, mestilah hendak bersama ke syurga. Apa-apa yang membawa ke ner [...]

    16. I manage to finish this book within 4days during my exam week.Melalui buku ni saya belajar mahal mana cinta dalam Islam tu.Buku ni pretty more or less macam guide book. Guide book untuk yang sedang mengembara mencari cinta, sedang atau pun telah berjumpa dengan cinta. Semua boleh.It gives you wider perspectives on how and where do you want to end your love story with the loved one. Recommended.The choice is yours (: Enjoy reading mate!

    17. Bahaya sungguh baca buku ini,selepas bacanya, dan mungkin kesan minum cappuchino selepas berbuka puasa 15 sya'ban,kepala ini asyik memutarkan beberapa puisi (tak rasmi).Beberapa cubaan rasmi untuk melelapkan mata, nyata tidak berjaya!hampeh!OK, inilah antara puisi yang tercipta :link,wansiti/2013/06/i

    18. buku ini telah lama dalam simpanan, rasa ralat sebab tak baca awal-awal. =]cinta dalam kepala budak sekolah ialah, mesti jalan pegang tangan, naik motor sekali, cakap dalam telefon lama-lama. eeh, kau sedar tak, kau tu mak ayah tanggung lagi.aku kira isi buku ini boleh aku guna dalam kelas nanti. remaja kita perlu bangkit!konklusinya, aku terinspirasi.

    19. Bought in on 31st August 2014 when I was with someone else before but read it in February 2016.A book with a guidelines before marriage, most of it covered spiritual chapter before getting into a marriage.I don't like the usage of 'saya' in this book but I get what it's mean. The writer experiance obviously. I just feel okay I even finish this book. That's it.

    20. Mencari definisi 'cinta', definisi 'kematangan', menentukan telah bersedia atau belum untuk bernikah, insya-Allah akan ada.Tertutup jangan jumud terbuka jangan hanyut.Definisi dan cara menghadapi cinta secara realiti, bukan istikharah tanpa isytisharah, bukan doa dan tawakal tanpa usaha, dan bukan 'ekstrimis zina hati'.

    21. This book gives a new insight about 'cinta sebelum kahwin', which usually depends on how people percieve it. Buku ni tak semestinya untuk orang2 yang diambang perkahwinan je. Dia bagi kesedaran tentang persiapan dari segala aspek dan cara2 mengendalikan cinta itu sendiri.

    22. saya rasa para remaja patut dapatkan buku ini sedikit sebanyak boleh membantu anda yang mahu perkenalan hingga ke syurha yang sebenar2 syurga:)it more clearly when he story about his own experiences. read my friends!!

    23. Sedikit sebanyak penulis bercerita tentang pandangan beliau mengenai perkahwinan sebelum dan selepas beliau bernikah. Ya, sama seperti saya. Saya baca beberapa bulan sebelum bernikah. Memang lain hehe

    24. Buku ini sesuai untuk mereka yang mahu mendirikan rumahtangga, terutamanya pada golongan muda dan elok juga untuk mereka yang baru mendirikan rumah tangga. Banyak tips yang boleh dijadikan sebagai panduan.

    25. this book is worth reading for those who is single, plan to get married, already married.The examples given by the writer itself shows the reality that happened in our society nowadays which is getting worst in terms of social problems and islamic knowledge.

    26. Kita tidak pernah akan tahu samada kita mampu atau tidak.Apa yang kita tahu ialah kita boleh berusaha ke arah kemampuan.Bila masanya? Kita tidak tahu. Namun persediaan kena ada. Kerana ini bukan permainan.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *